Zapiekanka ziemniaczana
Czas czytania: < 1 min
Zapiekanka ziemniaczana to proste i pyszne danie, które można przygotować z podstawowych składników. Jest to świetna opcja na obiad lub kolację, gdy nie mamy czasu lub ochoty na gotowanie. Zapiekanka ziemniaczana jest sycąca, aromatyczna i pożywna. Można ją dowolnie modyfikować, dodając różne warzywa, mięso, ser lub sosy. Oto jeden z możliwych przepisów na zapiekankę ziemniaczaną.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego, wołowego lub mieszanki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia do smaku
- 250 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g sera żółtego startego
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i odstawić.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodać mięso mielone i smażyć, mieszając i rozdrabniając, aż się zarumieni. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką, oregano i bazylią do smaku. Zdjąć z ognia i odstawić.
- W misce wymieszać śmietanę z jajkami i szczyptą soli.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę ziemniaków, na niej rozłożyć warstwę mięsa, a na wierzchu ponownie warstwę ziemniaków. Zalać całość śmietanowym sosem i posypać startym serem.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika i posypać natką pietruszki. Podawać gorącą lub lekko przestudzoną.