ObiadPrzepisyPrzepisy

Spaghetti carbonara

Czas czytania: < 1 min

Oto przepis na klasyczne spaghetti carbonara:

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 350-400 g spaghetti
  • 150 g pancetty lub słoniny, pokrojonej w kostkę
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (lub pecorino romano)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcje:

  1. Ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odsącz je, ale zachowaj około 1/2 szklanki wody po gotowaniu.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu podsmaż pancettę lub słoninę aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez około minutę, aż czosnek zacznie pachnieć.
  3. W misce roztrzep jajka, dodaj starty parmezan (lub pecorino romano) oraz szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Wymieszaj dokładnie.
  4. Zmniejsz ogień na patelni, a następnie dodaj odcedzone spaghetti do pancetty i czosnku. Staraj się zrobić to jak najszybciej po odcedzeniu, aby pasta była jeszcze gorąca.
  5. Wlej mieszankę jajeczno-serową na spaghetti i szybko mieszaj, aby składniki się połączyły. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę odcedzonej wody z makaronu, aby go rozrzedzić.
  6. Gotuj mieszankę przez minutę lub dwie, aż jajka zaczną się ściągać i powstała kremowa sosnka obleje makaron. Ważne jest, aby nie gotować zbyt długo, aby jajka się nie zetną.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Podawaj spaghetti carbonara natychmiast, posypane parmezanem i udekorowane świeżą natką pietruszki.

To danie jest proste w przygotowaniu, ale bardzo smaczne. Smacznego!

To może Cię zainteresować

zapiekanka ziemniaczana Kolacja

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana to proste i pyszne danie, które można przygotować z podstawowych składników. Jest to ...
kurczak po francusku Obiad

Kurczak po francusku

Zachęcam Cię do spróbowania tego wyjątkowego dania – Kurczak po francusku. To prawdziwie klasyczna potrawa, ...